Ötletek » Mi a nemezelés? Egy ősi technika újra felfedezése. A gyapjú nemezelése

Mi a nemezelés? Egy ősi technika újra felfedezése. A gyapjú nemezelése

NEMEZELŐ GYAPJÚ ÉS A NEMEZELÉSHEZ SZÜKSÉ- GES ESZKÖZÖK MEGTE- KINTÉSE VÁSÁRLÁSA.

A nemezelés az utóbbi években újra nagyon közkedvelt lett, ennek egyik oka a régi kézműves technikák iránti érdeklődés növekedése és a tűnemezelés megjelenése.

De mi is az a nemezelés? Érdemes tisztában lennünk a fogalommal, hiszem ez már az ősmagyarok körében is elterjedt technika volt.
Az értelmező kéziszótárt megtekintve azt látjuk, hogy a nemez gyapjúból, (nyúl)szőrből tömörített vastag, posztószerű anyag.
De a posztó és a nemez között különbséget kell tennünk. A posztó gyapjúfonalból szőtt és összetömörödött anyag.
A nemezt még érdemes megkülönböztetünk a filctől. A filc azonos anyag a nemezzel, de gyárban előállított.
Tehát a nemez állati szőrből készül. Forró vizes gyúrás hatására, a szőrön elhelyezkedő pikkelyek összeakadnak és így ebből az összetömörödött szőrből alakul ki egy erős anyag.
Nálunk leginkább a juhgyapjúból készített nemez terjedt el, de a világ más pontjain különböző állatok gyapját használják, van ahol lámagyapjút használnak a nemezeléshez.

A gyapjas juhok a háziasítás hatására jelentek meg a mai Irán területén az ie. 6. évezredben, később kb. ie. 4. évezredben kezdték tenyészteni ezeket az állatokat a gyapjukért. Az ősmagyarok is használták ezt az anyagot jurtáik, ruháik elkészítéséhez.

A folytatásban megismerkedhetnek a vizes és a száraz nemezelés fogásaival, kiderül hogyan őrizzük meg nemeztárgyaink állapotát.

Ugrás az oldal tetejére